Maanvis broedzorg en temperament

Ik wil iets grappigs delen over mijn 2 Scalara’s (Zilveren Maanvissen). Ze hadden maandagavond (15-6-2020) voor de 3e keer een nest met honderden eieren. Beide andere keren ging het na 2 dagen helemaal mis en gingen de andere Maanvissen aan de haal (opeten) met hun eieren. Dit keer waren ze nog fanatieker in het bewaken van hun nest, ze kantelen op hun zij en schieten als een raket op hun soortgenoten af. Ik vroeg me af of het menens was die aanvallen en hield mijn hand voor het glas. Nou je kan raden wat er gebeurde, het mannetje knalde tegen het glas aan om mijn hand te verjagen. Ik besloot om mijn hand in het water te stoppen, normaal worden ze dan minder aanvallend maar deze keer beide ouders die mijn hand aanvielen, en ik kan je vertellen ze delen flinke tikken uit, maar ze konden de huid van mijn hand niet beschadigen. Ik heb ze laten winnen en mijzelf terug getrokken, helaas vanmorgen alle eitjes weer weg. Ik verwacht over een week weer nieuwe eitjes omdat er steeds ongeveer een week tussen zit.

Wat een temperament die beestjes, I love them.

Update: Inmiddels weer een nestje gehad en opnieuw door mij verwijderd. Sinds vandaag 24-7-2020 heeft een 2e koppel (Marmer & Goudmaanvis) ook eieren gelegd, ook dit nest heb ik verwijderd en mevr. ging gewoon door met leggen op een ander blad, door hun agressie ook dit 2e legsel verwijderd.